Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών
Πρόσκληση (προαιρετική συμμετοχή παιδιών Γυμνασίου – Λυκείου)
Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 θα ψαλεί η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών.
Είναι ευκαιρία να τους παρακολουθήσουμε όλοι μας καθηγητές, γονείς και παιδιά στον Άγιο Νικόλαο τον Ραγκαβά στην Πλάκα και μετά όλοι μαζί να δειπνήσουμε, να μιλήσουμε, να τραγουδήσουμε, να νιώσουμε πιο ελεύθερα, πέρα από τις αναγκαιότητες και τις πιέσεις του προγράμματος.
Είναι μια καλή ευκαιρία για τη σύσφιξη και την καλλιέργεια των σχέσεών μας.
Ελπίζουμε στη συμμετοχή και των γονιών και των παιδιών μας και των καθηγητών μας.
Νίκος Κ. Γιδόγιαννος
Πρόγραμμα
Ημερομηνία και ώρα: Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018
Η Ακολουθία των Χαιρετισμών αρχίζει στις 20:00 και τελειώνει περίπου στις 21:10.
Εκκλησία: Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Πρυτανείου 1, Πλάκα (υπάρχει χώρος στάθμευσης).
Μετάβαση: Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μεταβούν στην Εκκλησία με ευθύνη των γονέων / κηδεμόνων τους.
Συμμετοχή στο δείπνο: Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο δείπνο που θα ακολουθήσει στο εστιατόριο «Ζορμπάς» (Λυσίου 15 και Ερεχθέως), παρακαλούμε να επικοινωνήσουν οι ίδιοι με το εστιατόριο (τηλ.: 210 3226188) και να δηλώσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων.
Αποχώρηση: Όσα παιδιά παραμείνουν στο δείπνο, χωρίς να συνοδεύονται από τους γονείς τους, θα τα παραλάβουν οι ίδιοι από το εστιατόριο «Ζορμπάς» ώρα 12 το βράδυ.
΄Αγιος Νικόλαος Ραγκαβάς
Ο ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά βρίσκεται βορειοανατολικά της Ακρόπολης, επί της οδού Πρυτανείου, στην περιοχή Αναφιώτικα, στην Πλάκα. Ο ναός κυριολεκτικά στηρίζεται στους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης και αγναντεύει τον λόφο του Λυκαβηττού. Θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της πόλης των Αθηνών, καθώς και το κέντρο της γειτονιάς που αναπτύχθηκε γύρω από τον ναό. Εξάλλου η κοντινή προς αυτόν είσοδος του αμυντικού τείχους έχει λάβει το όνομα «η Πύλη του Ραγκαβά». Ο ναός χρονολογείται στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα και αρχικά ήταν ιδιωτικός στη συνέχεια, όμως, έγινε και παραμένει μέχρι τις μέρες μας ενοριακός ναός. Ανηγέρθη από την αυτοκρατορική οικογένεια του Μιχαήλ Ραγκαβά Α΄, σπουδαία βυζαντινή οικογένεια στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, από την οποία πήρε και το όνομα του ο ναός. Τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του ναού επιβεβαιώνουν την κατασκευή του περί το 1.040-1.050 μ.Χ., καθώς ομοιάζουν με αυτά αρκετών εκκλησιών της περιόδου αυτής. Τον 19ο αιώνα πραγματοποιήθηκε η δυτική επέκταση του ναού, με την προσθήκη νάρθηκα και κωδωνοστασίου, που αλλοίωσε την αρχική μορφή του μνημείου. Ο ναός απέκτησε τη σημερινή του μορφή μετά από εργασίες συντήρησης που έλαβαν χώρα το 1979-1980, κατά τις οποίες αποκαλύφθηκαν αρκετά στοιχεία, όπως ο τρούλος, η οροφή και η βόρεια πλευρά. Φημίζεται ότι στον ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά τοποθετήθηκε η πρώτη καμπάνα, που απέκτησε ναός των Αθηνών μετά την Απελευθέρωση της Ελλάδος, η οποία και μόνη σήμανε το Πάσχα το 1833. Ο ναός χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του δόμηση. Στη βορειοανατολική πλευρά δύναται κανείς να εντοπίσει τη μεσοβυζαντινή διαρρύθμιση των προσόψεων και των περιθωρίων. Η τοιχοποιία ακολουθεί τον τύπο cloisonne, δηλαδή έχουν χρησιμοποιηθεί λαξευμένες πέτρες με τέσσερις πλευρές, περιστοιχισμένες από τούβλα (πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία). Επιπλέον χαρακτηρίζεται από κουφικό κεραμοπλαστικό διάκοσμο, δηλαδή τη χρήση διακοσμητικών στοιχείων που μιμούνται την αραβική γραφή στην οποία γράφτηκε πρώτη φορά το Κοράνι στην πόλη Κούφα του σημερινού Ιράκ. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν αρκετά αρχαία αρχιτεκτονικά υλικά, με ιδιαίτερο στοιχείο τη διπλή σειρά με γεισίπους γύρω από το εξωτερικό τμήμα του ναού. Ο τρούλος επίσης είναι χαρακτηριστικός της περιόδου. Πρόκειται για μικρό, οκταγωνικό τρούλο, αθηναϊκού τύπου. Ο ναός εν γένει είναι τετρακίονος, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο και ομοιάζει με αυτόν των Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο και τον ναό της Μεταμορφώσεως στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης. Πολύ αργότερα προστέθηκε το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στη βόρεια πλευρά. Σήμερα ο επισκέπτης του ναού δύναται να θαυμάσει το υπέροχο αυτό βυζαντινό μνημείο της Αθήνας, να ατενίσει την πόλη και να απολαύσει τον περίπατό του γύρω από τον ναό, στα στενά σοκάκια, που ταξιδεύουν τον περιπατητή σε αλλοτινές εποχές…
ΖΟΡΜΠΑΣ – Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα
Το εστιατόριο – μεζεδοπωλείο ΖΟΡΜΠΑΣ βρίσκεται στην καρδιά της Πλάκας (Αρχαία Πόλη των Αθηνών – στη γειτονιά των Αρχαίων Θεών) και στην περιοχή σκαλάκια στα Αναφιώτικα. Σε ένα διατηρητέο, πέτρινο κτήριο, στεγάζεται το Εστιατόριο – Μεζεδοπωλείο από το 1974.
Η κουζίνα του Ζορμπά είναι παραδοσιακή Ελληνική και περιλαμβάνει: σαλάτες (όλων των ειδών, σαλάτα καβούρι, φασόλια γίγαντες και σαλάτες εποχής), ορεκτικά (ζεστά και κρύα, κολοκυθοκεφτέδες, πιπεριές γεμιστές με τυρί, κεφτεδάκια σχάρας, μύδια σαγανάκι, χταπόδι σχάρας, φάβα καθώς και διάφορες ποικιλίες ΖΟΡΜΠΑ), κυρίως πιάτα (ποικιλίες κρεατικών και θαλασσινών με διάφορες σπεσιαλιτέ, όπως: αρνάκι κοκκινιστό, μοσχάρι λεμονάτο στάμνας κ.ά., ψητά της ώρας όλα ψημένα στα κάρβουνα, όπως: παϊδάκια – μπριζόλες κλπ.), ποικιλία τυριών, γλυκά (χαλβάς μπακάλη, μπακλαβάς, φράουλες με σαντιγύ, καρύδια με μέλι κ.ά.). Στην κάβα του ΖΟΡΜΠΑ θα βρείτε υπέροχα κρασιά Ελλήνων παραγωγών όπως και ρετσίνα βαρελίσια.
Η ζωντανή μουσική που αποτελείται από κιθάρα – μπουζούκι – τραγούδι θα συνοδεύει το φαγητό σας κάθε Παρασκευή – Σαββάτο και Κυριακή. Τις υπόλοιπες ημέρες ακούγονται ελληνικά τραγούδια από στερεοφωνικό. Όλα τα υλικά είναι εγχώρια – φρέσκα – αρίστης ποιότητας. Το σέρβις είναι άψογο και γρήγορο.
Ο ΖΟΡΜΠΑΣ είναι ανοικτός κάθε μέρα από τις 11 το πρωί έως τη 1 τα μεσάνυχτα.